Alegerea apartamentului

La un moment dat in viata, cu totii am trecut printr-un proces de achzitionare a unei locuinte, indiferent ca vorbim de o garsoniera, un apartament sau o vila. Tindem sa credem ca partea cea mai dificila o reprezinta mutarea in apartamentul respectiv, insa este mult mai dificil sa achizitionezi o locuinta, mai ales in functie de nevoile tale.
Atunci cand vine vorba despre achizitionarea unei locuinte, fiecare dintre noi are o imagine clara despre locul in care ne dorim sa locuim. Fie ca este o casa la periferia orasului, un apartament in centrul orasului ori o vila pe un deal.
Fiecare locuinta pe care o vei vedea va avea propriile avantaje si dezavantaje, insa important este sa ne setam prioritatile si sa fim atenti la cele mai mici detalii, deoarece un apartament reprezinta o investitie pe o perioada foarte lunga de timp.
Cunoastem faptul ca sunt numeroase avantaje cand vine vorba despre locuirea la bloc, iar cel mai important este legat de costurile totale. Orice modificari vei aduce apartamentului, vor fi mult mai mici fata de amenajarea dintr-o casa, din simplul fapt ca apartamentul este de dimensiuni mai mici. In plus, apartamentele sunt pozitionate adesea in zone care iti pun la dispozitie orice serviciu.

Criterii de alegere a apartamentului
Cand vine vorba despre achizitionarea apartamentului, trebuie sa fim atenti la foarte multe detalii, in functie de prioritatile si preferintele noastre. Acestea vor reduce considerabil lista de apartamente pe care le poti viziona si iti vor face alegerea mai usoara. In acelasi timp, daca locuinta respectiva nu-ti va indeplini toate cerintele, exista posibilitatea ca munca sa iti para foarte dificila.
Amplasarea fata de locul de munca, cat de aproape dste de mijloacele de transport in comun, dar si valoarea apartamentului reprezinta cele mai des intalnite criterii dupa care oamenii isi aleg viitoarea locuinte.
Siguranta este un alt criteriu foarte important, deoarece nimeni nu-si doreste sa se trezeasca intr-o buna zi ca ii lipsesc toate obiectele de valoare din locuinta. Siguranta este data si de o scara de bloc pazita de catre o firma angajata special pentru a supraveghea blocul respectiv.
In ansamblurile rezidentiale noi, paza este asigurata intotdeauna de catre o companie, insa la blocurile vechi nu.
Unii cumparatori se ghideaza exclusiv dupa buget, iar odata ce au achizitionat apartamentul, se trezesc in situatia in care pur si simplu au nevoie de mai mult spatiu sau au alte nevoi pe care apartamentul achizitionat nu le indeplineste.
Alti cumparatori se ghideaza dupa simplul fapt ca apartamentul este amplasat intr-un loc apropiat de mijloacele de transport si se lovesc de o multime de alte probleme.
Mai exista situatii in care pur si simplu, cumparatorii au gasit apartamentul ”perfect”, iar problemele apar pe parcurs, precum lipsa unei izolatii foarte bune, dotarile de calitate indoielnica sau chiar finisajele de proasta calitate care se observa la scurt timp dupa ce apartamentul este dat in folosinta.
Cheia in acest caz este sa nu te lasi pacalit de aparente, si inainte de a bate palma cu investitorul, sa te asiguri ca locuinta se ridica sa valoarea pe care o pretinde. Ai grija ca tamplaria sa fie de inalta calitate, parchetul sa nu se zgarie usor, iar instalatia sanitara sa nu lase de dorit.

Despre amenajare
Amenajarea apartamentului este un aspect foarte important de care trebuie sa tinem cont, deoarece lipsa de spatiu poate constitui o mare problema, iar spatiul este un criteriu insemnat. Intr-adevar, orice incapere mica poate fi imbunatatita, daca stii cum sa te folosesti de creativitate. Un apartament nou este amenajat deja dupa cele mai moderne standarde, astfel cumparatorul nu se va confrunta cu necesitatea reamenajarii, decat daca doreste sa isi lase amprenta asupra locuintei sau sa o transforme intr-un loc diferit. Intr-un apartament nou, baile sunt complet utilate, cu obiecte sanitare de cea mai buna calitate. De asemenea, prizele si intrerupatoarele sunt deja montate in diferite nuante si texturi care se pot adapta cu usurinta oricarui stil de amenajare.
Criteriile dupa care alegem un apartament sunt subiective, variaza de la o persoana la alta, in functie de prioritati. Atunci cand dorim sa reamenajam un apartament cumparat, pentru ca reprezinta si acesta un criteriu, este recomandat sa contactam un arhitect sau un designer de interior.
Un arhitect este un specialist in proiectarea planurilor de construire a cladirilor. Cu alte cuvinte, arhitectul reprezinta puntea dintre proprietar si echipa de lucru care pune in practica visul beneficiarului. El comunica cu proprietarul pentru a intelege cat mai bine dorintele, realizeaza o analiza pentru a se asigura ca visele proprietarului pot fi puse in aplicare.
Odata ce planul de amenajare al locuintei este stabilit, incep lucrarile iar apartamentul ajunge la forma pe care proprietarul si-a dorit-o.
Alegerea unui apartament este adesea o munca foarte dificila care solicita foarte mult timp ce se pierde cu vizionarea locuintelor, cu negocierile, cu semnarea contractelor si cautarea de alte apartamente care sa indeplineasca criteriile fiecarui viitor proprietar. Cert este ca atunci cand dorim sa achizitionam un apartament, indiferent de bugetul sau criteriile pe care le avem, trebuie sa fim foarte atenti, deoarece chiar si cele mai scumpe apartamente pot avea lipsuri care sa ne incurce pe parcurs.