Arhitectul si contributia in reamenajare

Un arhitect este acea persoana care se ocupa de proiectarea, design-ul si controlul calitatii unei cladiri. Cu alte cuvinte, arhitectul este cel care are puterea de a traduce nevoile omului in realitate, prin constructie. Un arhitect trebuie sa cunoasca neaparat legile in vigoare in ceea ce priveste constructia, legi pe care trebuie sa le aplice in proiectul pe care il creeaza.
Arhitectul este acel om la care poti apela cu incredere atunci cand iti doresti ca visul tau in materie de constructie sau amenajare sa devina realitate. Munca unui arhitect nu se rezuma numai la amenajarea interioara, ci si la construirea unei case si chiar a unui complex rezidential.
Tutorialele de pe YouTube și blogurile de profil ne-au invatat sa ne amenajam singuri locuinta fara prea mari batai de cap, insa arhitectul si designerul de interior vor stii intotdeauna cum sa puna in practica exact ceea ce-ti doresti. Vor stii daca este ok sa agate tabloul in acel loc si daca vaza chiar se potriveste pe noptiera de langa pat, detalii care fac diferenta si care probabil noua ne pot scapa.
Este important sa-ti lasi viziunile in mainile unui designer de interior, ca rezultatul final sa se ridice la inaltimea asteptarilor, dar sa fie si cat mai functional posibil. In momentul in care apelezi la un arhitect, trebuie sa fii flexibil in fata sugestiilor, atunci cand este propus un anumit design in care parca ai schimba ceva. Nu spunem ca trebuie sa implementezi intocmai propunerea arhitectului, ci sa intelegi ca acesta a creat acele moodboard-uri si randari tinand cont de spatiul de care beneficiezi, de dorintele tale, dar si de stilul de amenajare care ti se potriveste cel mai bine.
Arhitectul si designer-ul din echipa #DreamBuilders care a contribuit la amenajarea apartamentului cu acelasi nume, este Hamid Nicola Katrib.

Primii pasi catre inceperea lucrarilor
Proprietarii apartamentului au luat legatura cu Hamid dupa ce au achizitionat locuinta si s-au hotarat ca isi doresc sa o reamenajeze astfel incat sa fie unica, sa fie ”personalizata” cu materiale custom-made. Inca de cand au hotarat ca apartamentul trebuie reamenajat, proprietarii si-au pregatit un set de schite cu modul in care ar dori sa arate locuinta dupa finalizarea lucrarilor.

Brief-ul pregatit pentru arhitect avea urmatoarele cerinte:

  • Stilul amenajarii interioare a fost ales ca fiind unul modern si glam;;
  • In privinta culorilor, au fost folosite nuante gri, roz si albastru;
  • Proprietarii au impus folosirea de mixuri de piatra, sticla, metal, lemn, lumina ambientala si obiecte de iluminat decorative;
  • S-a optat pentru un sistem de incalzire-racire inteligent, prin pereti, pentru a elimina nevoia de calorifere;
  • Pentru amenajarea interioara a apartamentului, s-a optat pentru parchet plank periat.

In momentul in care a fost achizitionat, apartamentul avea toate finisajele necesare: bai, parchet, bucatarie etc. Dupa ce arhitectul intelege viziunea proprietarului, va livra prima schita, cunoscuta si sub numele de moodboard-uri, urmand ca dupa etapa de feedback sa fie livrata o randare finala. Randarile au importanta lor, iar rolul este acela de a arata care va fi forma finala a locuintei. Proprietarii apartamentului #DreamBuilders au aprobat chiar prima propunere. De aici pana la inceperea lucrarilor a fost doar un pas.

Reamenajarea apartamentului #DreamBuilders
Au fost demolati pereti, a fost schimbat tavanul, deoarece apartamentul avea un singur nivel de tavan. Dupa interventia arhitectului, tavanul a devenit unul deosebit, pe mai multe nivele care ofera diferite surse de lumina secundare precum baghetele luminoase. In reconstruirea tavanului, arhitectul a dorit sa creeze o miscare care sa delimiteze zona de intrare de zona de living si de zona de dining. Zona de living are un tavan diferit care trebuie sa contureze mobila folosita. In zona de dining a fost ales, pentru inceput, un bar, insa proiectul a fost modificat pe parcurs si in final s-a optat pentru masa de dining care este pusa in evidenta de mai multe corpuri de iluminat.
Aceasta amenajare a capatat forma in jurul unui element din piatra naturala, rar si deosebit, marmura Golden Sky cu finisaj polisat, folosita in bucatarie. Cu alte cuvinte, intreaga amenajare a apartamentului a plecat de la aceasta piatra, iar nuantele din componenta bucatii de marmura au influentat alegerea culorilor din toata amenajarea.
De la aceasta marmura cu irizatii galbene, arhitectul a ales sa mearga pe mai multe nuante de griuri care se asorteaza cu cele de pe suprafata pietrei, o culoare neutra ce scoate in evidenta frumusetea pietrei naturale.
In zona de living si open space a apartamentului amenajat de catre echipa #DreamBuilders, s-a mizat pe mai multe spatii de storage precum bibliotecile, dulapurile si garderoba. Dulapurile si piesele de mobilier asemanatoare au fost incastrate in perete, fara a fi lasate ca atare, aceasta fiind o preferinta si un touch final al arhitectului. Pentru a putea fi realizat acest lucru, au fost create nise in care sa fie ascunse dulapurile.
In amenajarea interioara a apartamentului #DreamBuilders, Hamid Nicola Katrib a avut o contributie enorma prin faptul ca a reusit sa duca la indeplinire preferintele proprietarilor. Experienta arhitectului si-a spus cuvantul in amenajarea acestei locuinte, demonstrand ca te poti baza pe cunostintele unui profesionist pentru a fi sigur ca designul locuintei nu este doar echilibrat din punct de vedere estetic si practic, ci si ca este ceea ce iti doresti si te reprezinta.
Acasa nu ar trebui doar sa fie locul in care te refugiezi dupa o zi lunga. Trebuie sa fie un loc in care sa te relaxezi cu adevarat, in care sa te simti bine, in care grijile sa ramana la usa de la intrare. Apeleaza la ajutorul unui specialist care sa-ti amenajeze apartamentul si asigura-te ca propria locuinta il are pe ”acasa”.