Corectii aparute in procesul de amenajare
Amenajarea apartamentului poate prezenta mari provocari proprietarului, deoarece pe langa munca pe care o depune zilnic, trebuie sa coordoneze mai multe proiecte care sa asigure finalizarea proiectului. Amenajarea apartamentului presupune multe etape, de la recompartimentare, pana la alegerea mobilierului, iar daca nu ai apelat la un specialist care sa puna in practica ceea ce iti doresti (nu ai apelat la serviciile unui arhitect sau ale unui designer de interior), te poti lovi de situatii neplacute sau de lucruri care te vor costa mai tarziu.
Chiar daca planul este bine pus la punct, corectii in procesul de amenajare vor aparea, fie ca iti doresti sau nu. Exista cazuri in care nu poti sparge un perete, mobilierul poate fi mult prea mare pentru incapere sau pur si simplu vei fi nevoit sa alegi un parchet mai subtire, deoarece placa de beton este mult prea inalta. Fara experienta sau cunostinele necesare, poti face compromisuri care te vor costa mai tarziu (un parchet subtire nu este atat de rezistent precum cel mai gros).
Situatii neprevazute pot aparea chiar si daca apelezi la ajutorul unui arhitect, iar apartamentul #DreamBuilders nu a fost o exceptie.
#DreamBuilders este un apartament de mari dimensiuni care a fost amenajat de catre echipa cu acelasi nume. Proprietarii au apelat la ajutorul unui arhitect pentru a aduce amenajarea la forma finala, insa chiar si asa, corectii apar intotdeauna. Hamid Katrib, arhitectul care a realizat acest proiect, s-a lovit de mai multe situatii care l-au determinat sa aduca cateva schimbari in proces.
Moodboard-urile și randarile apartamentului #DreamBuilders nu corespund pe deplin cu designul final, desi exista mari asemanari. Au fost facute mai multe modificari in timpul proiectului.
In planurile initiale ale locuintei, bucataria era delimitata de sufragerie printr-un perete. Proprietarul isi dorea un spatiu deschis si transparent, motiv pentru care s-au facut schimbari masive in acest sens. Bucataria open-space a fost proiectata cu un bar pentru a o putea delimita de zona de living. Luand in considerare si faptul ca exista un copil in familie, barul nu a fost cea mai buna optiune. Pentru bucataria apartamentului a fost ales un anumit tip de piatra naturala, un cuartit verde care a influentat alegerea culorilor apartamentului. In cele din urma, clientul a ales placile de marmura Golden Sky cu finisaj polisat, o piatra a carei cromatica seamana cu onix-ul. Cat despre camera de zi, aceasta are un tavan pe un singur nivel, o schita care a fost rapid abandonata.
In zona de open-space, a fost aleasa o masa pentru a putea separa spatiul dintre living si bucatarie. A fost schimbat plafonul, astfel ca dupa interventie, acesta a devenit unul special – este pe mai multe niveluri care ofera surse de lumina secundare, o miscare creata pentru a delimita zona de intrare de restul spatiului. In sufragerie, arhitectul a creat mai multe spatii de depozitare, astfel incat mobilierul sa fie incorporat in perete.
Proprietarii apartamentului #DreamBuilders au aprobat prima propunere a proiectului data de catre arhitect, cu putine modificari.
Una dintre aceste corectii aparute a fost locul de depozitare din hol. La intrarea in apartament, exista un loc de depozitare care nu putea fi anulat asa cum era prevazut in planurile initiale. Arhitectul a adaptat spatiul si intreaga amenajare, astfel ca locul respectiv a fost transformat intr-o scafa ”smart”, un loc special in care poate fi depozitata masina de spalat si alte obiecte din locuinta, precum mopul, aspiratorul, dar si alte lucruri pe care le ai prin locuinta si nu vrei sa se vada.
O alta situatie cu care s-a confruntat arhitectul si pe care a trebuit sa o remedieze o reprezinta placa de beton de la intrarea in apartament. Initial, apartamentul era placat cu parchet, iar in redecorare s-a dorit folosirea marmurei in hol. Atunci cand a trebuit montata marmura, echipa si-a dat seama ca piatra naturala este mult mai groasa decat parchetul, iar usa de la intrare nu se mai deschidea. Arhitectul a ales sa mai taie din placa de beton de la intrare pentru a permite usii sa se deschida.
Fiecare obiect are propria importanta, iar functionalitatea acestuia e gandita pentru o perioada cat mai lunga de timp. In apartamentul #DreamBuilders, acest concept a dus la schimbarea barului din bucatarie cu o masa de dining. Initial, bucataria open space a fost gandita cu un bar care sa delimiteze livingul de restul spatiului. Insa, in familie se afla si un bebelus, iar barul nu era cea mai buna optiune din acest punct de vedere. In plus, masa de dining separa bucataria de living, creand un alt spatiu folositor. Zona de dining.
Cateodata, chiar si cele mai solide planuri pot fi date peste cap, iar atunci nu ai ce face, decat sa gasesti cele mai bune solutii. Astfel ca asa cum am mentionat si anterior, pentru bucatarie a fost ales un anumit tip de piatra naturala, un quartit verde care a influentat alegerea culorilor apartamentului. Lastra de piatra naturala a fost achizitionata de catre altcineva, iar proprietarii apartamentului #DreamBuilders au fost nevoiti sa aleaga un alt tip de marmura, Golden Sky cu finisaj polisat. Fiecare lastra a acestei pietre naturale inoveaza amenajarile prin nuante aurii deosebite. Pregnanta culorii si alternanta cromatica o asemeana cu onyx-ul. Marmura Golden Sky este o piatra naturala deosebita, care a fost punctul central al amenajarii.
Corectii majore in apartamentul #DreamBuilders nu au existat, insa nu trebuie ca schimbarile sa fie de anvergura ca sa-ti dea planurile peste cap. In amenajarea unui apartament, pot aparea multe situatii neprevazute, insa important este sa le analizezi cu atentie pentru a le putea gestiona cat mai eficient. Iar pentru orice problema pe care o intampini in amenajarea apartamentului, nu uita sa o comunici echipei de montaj, dar si arhitectului, deoarece acestia sunt in masura sa-ti ofere cele mai bune sfaturi.