Intretinerea suprafetelor de piatra naturala

Pentru conservarea proprietatilor pietrei, placarile au nevoie de intretinere. Aceasta tine in principal de tipul pietrei, factorii de mediu, traficul zonal. Acesti factori, asociati la parametri originari ai pietrei (densitatea, porozitatea, absorbtia de apa), creeaza reactii diferite la diversi factori abrazivi si corozivi, ceea ce determina intretinerea diferentiata a suprafetelor placate. Tratamentele de intretinere aplicate contin, in general, urmatoarele etape:

  1. Curatarea preliminara a suprafetelor – obligatorie, oricare ar fi tipul de piatra. Curatarea suprafetelor se refera la:
  • curatenia dupa constructor: indepartarea reziduurilor de adeziv, chit, ciment si alte tipuri de materiale folosite. LTP Grout Stain Remover este detergentul potrivit pentru asemenea situatii. Pentru curatarea suprafetei inainte de impermeabilizare, se foloseste LTP Grimex.
  • indepartarea reziduurilor de solutii de tratament anterioare. Pentru o rezolvare eficienta, se recomanda LTP Solvex.
  • indepartarea petelor: aceasta activitate este executata fie in cadrul curateniei, fie separat, atunci cand este necesar. In functie de caracterul petelor, se folosesc detergenti LTP specializati, cum ar fi solutiile LTP Spot Stain Remover, Fuller Earth, Grout Stain Remover, Grimex, Mouldex.
    Dupa finalizarea curatarii suprafetei aceasta se lasa sa se usuce.
  1. Impermeabilizarea suprafetelor – aceasta operatie se executa asupra suprafetelor curate si consta in aplicarea unei solutii care ofera protectie la apa, praf si pete. Impermeabilizantii se aleg dupa tipul de piatra si in functie de finisajul acesteia. Astfel pentru placari cu finisaj lucios, se recomanda solutiile LTP Mattstone H2O, MPG, Glaze Protector precum si ceara Clear Wax. Pentru finisaje nelucioase, se recomanda impermeabilizantii LTP Mattstone, Grout & Tile Protector, Stone Oil, Ironwax Satin, iar in cazul necesitatii imbunatatirii culorii, rezultate bune se obtin cu LTP Colour Intensifier.
  1. Intretinerea – reprezinta un set de operatiuni dupa tratament cu ajutorul carora se mentine starea suprafetei, si care se aplica ori de cate ori este nevoie. Solutiile LTP Floorshine, Waxwash, Stonewash, Multiclean. Sunt cele mai potrivite atat pentru intretinere, cat si pentru indepartarea unor reziduuri.