Jurnal de santier

Ce faci prima data dupa ce ai cumparat un apartament nou, dar care are nevoie de renovari ample ca sa arata exact asa cum iti doresti?

 

1. Incepi prin a face un moodboard fizic sau digital, in functie de cum iti este mai usor. In acel moodboard trebuie sa pui elemente cu ce iti doresti tu sa obtii in final. Nu uita ca ”acasa” este mai mult decat patru pereti cu un acoperis. Este acel spatiu in care iti incarci bateriile, in care stai cu cei dragi, te relaxezi, iti inviti familia si prietenii la masa, te trezesti dimineata si incepi o noua zi. Este acel spatiu de refugiu care trebuie sa raspuns tuturor nevoilor noastre si sa ne sustina in tot ce facem.

2.Dupa ce ai un moddboard si o lista de ”asteptari” de la casa ta, cauti arhitectul potrivit pentru proiectul tau. De ce arhitectul potrivit? Deoarece fiecare are o ”semnatura” in modul in care lucreaza, iar in toate lucrarile lui vei gasi trasaturi comune, adica acea semnatura personala. Drept urmare, este important sa vezi daca acea semnatura a respectivului arhitect se aliniaza cu moodboard-ul si cu cerintele tale, sau mergeti pe doua drumuri total paralele. In cazul amenajarii din apartamentul #DreamBuilders avem doua specificatii foarte importante: timpul de implementare care trebuia sa fie destul de scurt, iar intregul proiect trebuia predat in cateva luni de zile. In plus, faptul ca avem o lista destul de mare de ”asteptari” de la acest proiect, totusi timp de alocat destul de limitat, trebuia sa gasesc pe cineva cu care sa pot lucra din mers, sa fie receptiv la ideile mele si in acelasi timp sa vina cu idei noi.
 
3. Pana gasesti acel arhitect cu care vrei sa lucrezi si cu care sa stabilesti detaliile, este important sa stii cat de mult vrei sa schimbi apartamentul si ce ar trebui sa dispara de acolo. Pentru ca noi am optat pentru varianta in care tot apartamentulsa fie refacut, am inceput prin a face lista cu demolarile si sa cautam echipe specializate pe acest lucru. Nu gasesti prea usor echipe pentru astfel de lucrari, asadar am lucrat cu rigipsari si montatori de piatra pentru aceasta etapa si am demontat parchetul, peretii de rigips ce stiam sigur ca urmau sa dispara in noua amenajare, gresia si faianta din bai + obiectele sanitare. Practic, am negociat cu fiecare echipa in parte sa isi pregateasca terenul pentru ce urmau sa faca pe specializarea lor. Bineinteles, aceste lucrari au fost achitate. Nu intra in costul ulterior de manopera, indiferent de care ar fi si este de inteles acest lucru. Odata cu aceste demontari, au fost scoase si circuitele electrice cu ajutorul electricianului si anumite instalatii sanitare. Usile au fost scoase, iar aici atingem un subiect sensibil, deoarece de obicei, usile intr-un apartament nu sunt foarte importante sau mai bine zis, nu sunt bagate in seama de catre cei care locuiesc acolo. Usile existente in apartament nu aveau nici o problema tehnica, insa mi-am dorit usi care sa se alinieze noului design din casa si sa fie din lemn, asadar am optat pentru schimbarea acestora. Un alt motiv pentru care poti opta pentru schimbarea usilor este faptul ca schimbi pardoselile in tot spatiul si s-ar putea sa nu se mai incadreze ca si dimensiuni: sa fie prea scurte sau prea prea lungi (este important sa verifici aceasta informatie inainte de a decide sa le pastrezi sau sa le scoti).
 
4. In apartament exista deja aer conditionat montat si acesta a fost pastrat, doar ca in doua dintre camere a fost mutat ca si locatie, ceea ce inseamna ca intr-o prima etapa le-am demontat pe cele ce urmau sa fie mutate, am facut cablarile necesare si am asteptat sa apara alti pereti din rigips in spatiu, ca sa le putem repune pe pozitie (aparatele scoase). Cele ce au ramas pe pereti, au fost sigilate cu folie pentru a nu patrunde praf in interior, pana la inchiderea santierului. Daca spatiul va permite si apartamentul nu avea aer conditionat instalat deja, optati pentru varianta in care sa aveti aparate in fiecare camera si un singur aparat pe exterior care sa le preia pe toate cele interioare. Astfel, aspectul blocului va fi unul mult mai curat si mai ingrijit, decat zeci de aparate de exterior ce sunt montate pe peretii exteriori ai blocului.